top of page

Kovjoki Samlinghus 

Källa: Kovjoki, byn med vattnet och de många   vägarna

1903 bildades ungdomsföreningen i Kovjoki  på initiativ av Alfred Andersson som hade tagit inspiration från sin vistelse i Amerika där föreningslivet var mera utvecklat. 

1908 började man planera att bygga ett eget samlingshus och platsen blev det högsta stället på Helgaberget. 1909 invigdes samlingshuset med sång och dans till kl tre på morgonen. 

Huset hade en livlig verksamhet. Ungdomsföreningen samsades bl.a med en nybildad sångkör, Orkestern Rapido och en teatergrupp. Man ordnade många festligheter i huset och stora bröllop och kalas.

Kalaskockar på samlingshustrappan runt 1950-talet.jpg

Kalaskockar på samlingshustrappan 1950 (ur Kovjoki, byn med vattnet och de många vägarna)

Branden

1957 drog ett häftigt åskväder över byn. En blixt slog ner i en transformator i byn. Under släckningsarbetet av den, noterade man rök från trädtopparna på Helgaberget. Samlingshuset stod i lågor. Alla försök att rädda huset var dömt att misslyckas. Men draperiet som hade prytt scenen drogs ner av Arne Ekblom och en grammofon med några gamla skivor kunde räddas.  

Bilder tagna av Bernhard Åhman 1957. Han bodde granne med samlinghuset och var en av de första som desperat försökte rädda huset.

Draperiet som räddades från branden 1957. Samt bild av Alfred Andersson 1903-1933

Grammofon som underhållit på många fester vid samlingshuset. Folkdräkten är Alfred Andessons, donerad av Rainer Carlstedt 2022.

bottom of page